Ishockey

Ishockey är en sport som spelas av två lag på is. Spelarna har skridskor på fötterna och kan åka skridskor över isen i mycket höga hastigheter. De håller hockeyklubbor som de använder för att skjuta, skjuta eller passa en puck på isen. Spelarna gör mål genom att skjuta pucken i ett nät; målvakterna försöker stoppa dem. Sex spelare i varje lag spelar samtidigt, men ett helt lag har över 20 spelare. Varje lag har 2 försvarare, 3 forwards och en målvakt på isen samtidigt. När en spelare bryter mot en regel utlyser domaren ett straff, och spelaren måste sitta i en straffbox i 2-4 minuter. Medan spelaren sitter i straffboxen måste laget spela utan honom och har färre spelare på isen tills straffet är över.

Ishockey är mycket känt och omtyckt i Kanada, Ryssland, Sverige, Finland, Tjeckien, USA, Lettland och Slovakien. De flesta av de bästa spelarna i världen spelar i National Hockey League (NHL), som har 31 lag i USA och Kanada. Dessa lag är indelade 2 konferenser och 4 divisioner. Under den ordinarie säsongen spelar de 82 matcher. Varje lag möter varandra ungefär 3 gånger. De försöker vinna Stanley Cup i slutet av året. En annan populär hockeyliga är Kontinental Hockey League (KHL), som har lag i Ryssland, Kazakstan, Lettland, Vitryssland, Slovakien, Kina och Kroatien. I Nordamerika spelar kvinnor i Canadian Women's Hockey League och Western Women's Hockey League. I Nordamerika och Europa är herrhockey mycket mer populärt än damhockey. Hockey spelas av både män och kvinnor vid olympiska spel och vid världsmästerskap. Ishockey började i Kanada på 1800-talet. Det finns två typer av straff: Det finns två typer av straff: Major och minor. Den mindre är den viktigaste som domaren utlyser under en match och spelarna måste gå in i utvisningsbåset i två minuter. Den stora bestraffningen är när spelarna slåss med varandra eller när någon har gjort något mycket farligt. Oftast blir spelarna utsparkade från matcherna, men vid ett slagsmål får de bara fem minuter i straffboxen. I National Hockey League (NHL) finns det fyra domare. Två linjedomare och två huvuddomare. Det är bara huvuddomare som kan döma till straff. De kan kännas igen på det orangea armbandet på deras arm. I den stora ligan är matchen uppdelad i tre perioder om 20 minuter. För den mindre ligan kan tiden vara olika för varje kategori. Varje period börjar efter avsparken. En face-off är när två lag är i position runt face-off-cirkeln. Därefter släpper domaren pucken mellan spelarna som spelar center. Det finns 6 olika positioner: center, högerytter, vänsterytter, högerförsvar, vänsterförsvar och målvakt. Spelet är över efter en visselpipa från någon domare. Efter en visselpipa slutar tiden att löpa. Varje lag kan ha högst 20 spelare, inklusive två målvakter som har en zon att försvara. Varje lag har en kapten och två eller tre assisterande kaptener. Isen är indelad i tre zoner. Varje zon är markerad med linjer. Den centrala zonen ligger mellan två blå linjer och lagzonerna ligger mellan en blå linje och isens ände. Linjemannen kan vissla av två anledningar: icing och offside. En icing är när en spelare kastar in pucken i zonen innan han passerar den röda linjen (mittlinjen) och en offside är när en spelare går in i zonen innan den som har pucken går in med den.

En ishockeymatchZoom
En ishockeymatch

Frågor och svar

F: Vad är ishockey?

S: Ishockey är en sport som spelas av två lag på is. Spelarna bär skridskor och använder hockeyklubbor för att skjuta, skjuta eller skicka runt en puck på isen för att göra mål mot motståndarlagets målvakt.

F: Hur många spelare finns i varje lag?

S: Varje lag har över 20 spelare, varav sex spelar samtidigt - två försvarare, tre forwards och en målvakt.

F: Vad händer när en spelare bryter mot en regel?

S: När en spelare bryter mot en regel utdömer domaren ett straff och spelaren måste sitta i straffboxen i 2-4 minuter medan laget spelar utan honom eller henne.

F: Var är ishockey populärt?

S: Ishockey är mycket känt och omtyckt i Kanada, Ryssland, Sverige, Finland, Tjeckien, USA, Lettland och Slovakien.

F: Vilka är några av de professionella ligorna för ishockey?

S: National Hockey League (NHL) har 32 lag i Nordamerika och Europa och anses vara en av de bästa ligorna för professionella spelare. Dessutom finns det även Kontinental Hockey League (KHL), som har lag i Ryssland, Kazakstan, Lettland Vitryssland Slovakien Kina och Kroatien, samt Canadian Women's Hockey League och Western Women's Hockey League för damspel.

F: Hur länge pågår en NHL-match?

S: Under den ordinarie säsongen i NHL pågår 82 matcher per lag; varje lag möter varandra ungefär tre gånger under denna period. I slutet av denna period försöker de vinna Stanley Cup.

F: Vilka är några positioner som kan intas under en ishockeymatch?

S: Det finns 6 olika positioner som kan tas upp under en ishockeymatch - center, högerytter, vänsterytter, högerförsvar, vänsterförsvar och målvakt.