1990 FIFA World Cup | fotboll idrottsevenemang

FIFA World Cup 1990 var ett fotbollsevenemang som hölls i Italien mellan den 8 juni och 8 juli 1990. 24 lag från många länder deltog. Tyskland vann pokalen efter att ha besegrat Argentina i finalen.

FIFA World Cup 1990 hade det lägsta antalet mål, och 16 röda kort delades ut. FIFA-VM 1990 var dock ett av de mest sedda sportevenemangen genom tiderna. Detta var också det sista VM som hade 2 poäng för en seger i gruppspelet.

Kvalifikation

24 lag kvalificerade sig till fotbolls-VM 1990. Costa Rica, Irland och Förenade Arabemiraten kvalificerade sig för första gången.

5

Gruppspelet (1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986)

Grupp A

Värdlandet Italien vann grupp A med ett 100-procentigt resultat. De slog Österrike med 1-0 tack vare inhopparen Salvatore "Totò" Schillaci, som bara hade spelat en enda landskamp tidigare men som skulle bli en stjärna under turneringen. En andra 1-0-seger följde mot ett amerikanskt lag som redan hade slagits med 5-1 av Tjeckoslovakien. Tjeckoslovakerna slutade tvåa i gruppen, medan USA:s första framträdande i en VM-final sedan 1950 slutade med tre raka nederlag.

Grupp B

Kamerun besegrade de regerande mästarna Argentina. Trots att matchen avslutades med endast nio man höll det afrikanska laget ut för en chockartad 1-0-seger, med kontrasterande öden för bröderna Biyik: François Omam gjorde segermålet, kort efter att Andre Kana hade blivit utvisad för en allvarlig foul. I den andra matchen var det Roger Millas inhopp som var katalysatorn för en 2-1-seger mot Rumänien, där Milla gjorde två mål från bänken (vilket gjorde honom till turneringens äldsta målskytt). Kamerun, som var garanterat avancemang, föll till föga i den sista gruppspelsmatchen med 4-0 mot Sovjetunionen (i vad som skulle bli deras sista VM på grund av Sovjetunionens upplösning), som försökte hålla sig kvar i turneringen på grund av målskillnad efter flera 2-0-nederlag i rad. Ett 1-1 oavgjort resultat mellan Rumänien och Argentina skickade båda två vidare, det sistnämnda som ett av de bästa tredjeplacerade lagen.

Grupp C

Costa Rica besegrade Skottland med 1-0 i sin första match, förlorade med 1-0 mot Brasilien i den andra och besegrade sedan Sverige med 2-1 för att ta sig till den andra omgången. Brasilien tog maximalt antal poäng i gruppen. De inledde med en 2-1-seger över Sverige och slog sedan både Costa Rica och Skottland med 1-0. Skottlands 2-1-seger över Sverige räckte inte för att rädda dem från en tidig hemresa som ett av de två lägst rankade tredjeplacerade lagen.

Grupp D

Grupp D innehöll flest mål av alla grupper, delvis på grund av de defensiva bristerna hos ett lag från Förenade Arabemiraten som förlorade med 2-0 mot Colombia, 5-1 mot Västtyskland och 4-1 mot Jugoslavien. Västtyskland låg i topp i gruppen efter en 4-1-öppningsseger mot grupptvåan Jugoslavien.

Grupp E

Vinnarna i grupp E var Spanien, för vilka Michel gjorde ett hattrick när de besegrade Sydkorea med 3-1 i en obesegrad gruppseger. Belgien vann sina två första matcher mot Sydkorea och Uruguay för att säkra sitt avancemang. Uruguays avancemang till den andra omgången skedde genom ett segermål på tilläggstid mot Sydkorea som gjorde att de gick vidare som det svagaste av de tredjeplacerade lagen som fick stanna kvar i turneringen.

Grupp F

I grupp F spelade Nederländerna, England, Irland och Egypten. I de sex gruppmatcherna lyckades inget lag göra mer än ett mål i en match. England slog Egypten med 1-0 tack vare ett mål av Mark Wright i den 64:e minuten - och det räckte för att vinna gruppen.

2

Republiken Irland och Nederländerna slutade med samma resultat. Eftersom båda lagen var säkra på att gå vidare delades de upp genom lottdragning för att avgöra andra och tredje plats.

Knockout-stadiet

I utslagsfasen deltog de 16 lag som kvalificerade sig från gruppspelet. Det var fyra omgångar, där varje omgång eliminerade hälften av de lag som gick in i den omgången. De på varandra följande omgångarna var: åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final. Det fanns också ett slutspel för att avgöra tredje/fjärde plats. För varje match i utslagningsfasen följdes oavgjort resultat efter 90 minuter av 30 minuters förlängning. Om det fortfarande stod lika skulle det bli straffläggning (minst fem straffar vardera, och fler om det behövs) för att avgöra vem som gick vidare till nästa omgång. Resultat efter förlängning anges med (aet), och straffsparkar anges med (p).

0

I två av matcherna - Argentina mot Brasilien och Italien mot Uruguay - möttes tidigare mästarländer, och Västtyskland mötte Nederländerna i en repris av VM-finalen från 1974.

Den sydamerikanska matchen vanns av Argentina genom ett mål av Claudio Caniggia med 10 minuter kvar efter en löpning genom det brasilianska försvaret av Diego Maradona och en enastående insats av deras målvakt Sergio Goycochea. Det skulle senare komma fram att Maradona och Ricardo Giusti hade erbjudit Branco vatten spetsat med lugnande medel i halvtid för att göra honom långsammare i andra halvlek. Branco blev till en början misskrediterad av pressen, men skulle flera år senare få rätt när Maradona erkände händelsen i en TV-show i Argentina. När det gäller Italien fick värdlandet efter en stark andra halvlek besegra Uruguay med 2-0, tack vare ytterligare ett mål av Schillaci och ett av Aldo Serena.

Matchen mellan Västtyskland och Nederländerna hölls i Milano, och på båda sidor fanns flera kända spelare från de två Milano-klubbarna (tyskarna Andreas Brehme, Lothar Matthäus och Jürgen Klinsmann för Internazionale, och holländarna Marco van Basten, Ruud Gullit och Frank Rijkaard för Milan). Efter 22 minuter blev Rudi Völler och Rijkaard båda utvisade efter ett antal incidenter (bland annat spottade Rijkaard på Völler) mellan de två spelarna, vilket gjorde att den argentinske domaren inte hade något annat val än att skicka ut dem båda. När spelarna gick av planen tillsammans spottade Rijkaard på Völler en andra gång. I början av den andra halvleken gav Jürgen Klinsmann västtyskarna ledningen och Andreas Brehme gjorde ett andra mål med åtta minuter kvar. En Ronald Koeman-straff för Nederländerna i den 89:e minuten reducerade till 2-1 men tyskarna såg till att matchen gick ut för att få lite revansch för sitt uttåg mot nederländarna i det förra EM-kvalet.

Samtidigt fortsatte Kameruns och Roger Millas hjältedåd i matchen mot Colombia. Milla kom in som inhoppare i andra halvlek när matchen var mållös, och han lyckades till slut bryta dödläget i mitten av förlängningen. Tre minuter senare gjorde han sitt andra mål efter att den colombianske målvakten René Higuita blev avhänt av Milla när han var långt utanför sitt mål, vilket gjorde att anfallaren kunde slå in bollen i det tomma målet. Även om underläget snart reducerades till 2-1 höll Kamerun stånd och blev det första afrikanska laget någonsin att nå VM-kvartsfinal. Costa Rica besegrades komfortabelt med 4-1 av Tjeckoslovakien, för vilket Tomáš Skuhravý gjorde turneringens andra och sista hattrick.

Republiken Irlands match mot Rumänien var mållös efter förlängning och det irländska laget vann med 5-4 på straffar. David O'Leary satte straffen som gav Irland en plats i kvartsfinalen. Irland blev därmed det första laget sedan Sverige 1938 som nådde åttondelsfinalerna i en VM-slutspelsturnering utan att vinna en match direkt. Jugoslavien besegrade Spanien med 2-1 efter förlängning, där Dragan Stojković gjorde båda jugoslavernas mål. England var det sista kvalet mot Belgien, då mittfältaren David Platt med sin svängiga volley bröt dödläget med matchen strax före straffläggning.

PlattGoal 119'

I den första matchen i åttondelsfinalen spelade Argentina och ett jugoslaviskt lag, som reducerades till tio man efter bara en halvtimme, ett mållöst stillestånd. Innehavarna nådde semifinal efter att ha vunnit straffläggningen med 3-2, trots att Maradona fick sin straff räddad. En andra argentinsk miss (av Pedro Troglio) såg ut att ha eliminerat dem tills målvakten Sergio Goycochea - som spelade eftersom förstavalet Nery Pumpido bröt benet under gruppspelet - räddade sitt lag genom att stoppa jugoslavernas två sista straffsparkar.

Republiken Irlands VM-utflykt avslutades med ett enda mål av Schillaci i den första halvleken av kvartsfinalen mot värdlandet Italien. Västtyskland besegrade Tjeckoslovakien genom en straff från Lothar Matthäus i den 25:e minuten.

Den mest spännande matchen i kvartsfinalen var den mellan England och Kamerun. Förutom allt annat var det den enda kvartsfinalen som gav mer än ett mål. Trots Kameruns hjältedåd tidigare i turneringen satte David Platt England i ledningen i den 25:e minuten. I halvtid kom Milla in i matchen. I den andra halvleken vändes matchen på huvudet under fem minuter: först tilldömdes Kamerun en straff från vilken Emmanuel Kunde gjorde kvitteringsmålet, och i den 65:e minuten satte Eugene Ekeke Kamerun i ledningen. Kamerun var åtta minuter från att nå semifinalen innan de fick en straff, som Gary Lineker satte i mål. I mitten av förlängningen tilldelades England ytterligare en straff, och Lineker gjorde återigen mål från straffpunkten. England var vidare till semifinal för första gången på 24 år.

LinekerGoal 83' (straff), 105' (straff)

I den första semifinalen möttes värdlandet Italien och världsmästaren Argentina i Neapel. "Toto" Schillaci gjorde ännu ett mål för att ge Italien ledningen i den 17:e minuten, men Claudio Cannigia kvitterade i mitten av den andra halvleken och bröt Walter Zengas målskörd under hela turneringen. Det gjordes inga fler mål under de 90 minuterna eller i förlängningen trots att Maradona (som spelade för Neapel i Serie A vid den tiden) visade glimtar av magi, men det blev en utvisning: Ricardo Giusti från Argentina fick det röda kortet i den 13:e minuten av förlängningen. Argentina gick vidare på straffar och vann straffläggningen med 4-3 efter fler hjältedåd av Goycochea.

Semifinalen mellan Västtyskland och England på Juventus hemmaarena i Turin var mållös i halvtid. Sedan, i den 60:e minuten, avvärjdes ett skott från Andreas Brehme av Paul Parker i eget mål. England kvitterade med 10 minuter kvar, Gary Lineker blev målskytt. Matchen slutade 1-1. Förlängningen gav fler chanser och Klinsmann gjorde sig skyldig till två flagranta missar medan båda sidor träffade en stolpe. England fick ännu ett Platt-mål bortdömt för offside. Matchen gick till straffar och Västtyskland gick vidare och vann med 4-3.