Sarustranan (Grus antigone) är en stor icke vandrande trana som finns i delar av den indiska subkontinenten, Sydostasien och Australien. Den är den högsta flygande fågeln och kan bli upp till 1,8 meter hög. Dess vingspann kan vara upp till 2,4 meter och dess vikt 8,4 kg. Den lever i öppna våtmarker.
Sarustranan är lätt att skilja från andra tranor i regionen på grund av sin gråa färg och det kontrasterande röda huvudet och den övre delen av halsen. Den söker föda på myrar och grunda våtmarker efter rötter, knölar, insekter, kräftdjur och små ryggradsdjur som bytesdjur. Liksom andra tranor bildar de långvariga par och har revir. Där utför de territoriella och uppvaktningsmanifestationer som inkluderar högljudda trumpetningar, hopp och dansliknande rörelser. I Indien är de symboler för trofasthet och anses para sig för livet, och de är ledsna om de förlorar sin partner, till och med genom att svälta ihjäl.
Den huvudsakliga häckningssäsongen är under regnperioden, då paret bygger en enorm "ö" i boet, en cirkulär plattform av vass och gräs med en diameter på nästan två meter och tillräckligt hög för att hålla sig ovanför det grunda vattnet runt omkring.
Antalet sarustranor har minskat kraftigt under det senaste århundradet. Man uppskattar att den nuvarande populationen är en tiondel eller mindre (kanske 2,5 %) av det antal som fanns på 1850-talet. Artens högborg är Rajasthan i Indien, där den traditionellt sett vördas. Den lever i våtmarker och på jordbruksmark nära människor. På andra håll har arten försvunnit i många delar av sitt tidigare utbredningsområde.

